Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, предаде УНИАН,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, предаде УНИАН,
Коментари Харесай

Зеленски подписа закон за националните малцинства

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, съобщи УНИАН, като се базира на известие, оповестено на уеб страницата на Върховната рада.

Приемането му бе измежду главните условия към страната, с цел да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, напомня организацията.

324 депутати от общо 450 поддържаха закона при гласуването на 13 декември. В обяснителна бележка към него се показва, че той обезсилва закона за националните малцинства от 1992 година

Законът затвърждава дефиницията " национални малцинства (общности) ", правата, свободите и отговорностите на хората, принадлежащи към тях, спецификата на държавната политика в тази сфера, съответните компетенции на централния орган на изпълнителната власт, реализиращ държавната политика в тази област и т. н.

Нормативният акт подсигурява на жителите на Украйна без значение от етническия им генезис, от това дали спадат или не към  националните малцинства, гражданските, политическите, обществените, икономическите, културните и езиковите права и свободи, избрани от конституцията.

Всяко лице от национално малцинство има право на самоопределяне, независимост да взе участие в публични обединявания и мирни събрания, независимост да показва своите възгледи и убеждения, независимост на мисълта, словото, съвестта и религията; на присъединяване в политическия, икономическия и обществения живот; на потребление на езика на националното малцинство, на обучение, по-специално на езиците на националните малцинства; право на опазване на културната самородност на националната общественост.

Документът подсигурява правото свободно да се употребяват езиците на националните малцинства в частния и публичния живот, в джука и писмена форма " в границите, които не опонират на закона ". В него настрана е вписана възбрана за " популяризация и агитация " на Русия и на дейностите на нейни държавни дейци и органи, " създаващи положителен облик ".

Нормативният акт планува опцията за основаване на консултативни органи към органите на изпълнителната власт на разнообразни равнища предвид на реализирането на държавната политика в региона на отбраната на правата и свободите на представителите на малцинствата.

Освен това законът позволява в регионалните центрове или дадени селища да се основават центрове на разнообразни етноси за сметка на държавния или на локалния бюджет, с цел да работят публичните организации на националните малцинства на безплатна основа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР